Award-Winning BBQ Spare Ribs met Sriracha Glans
Ingrediënten:
- Babyback ribs van de Butchery.
- Mosterd
- Rub nr. 2 van ‘de Fik Erin’ of onze zelfgemaakte rub
- Kersenhout rookhout
- Appelsap en appelazijn
- Boter, honing, bruine bastersuiker, BBQ saus en sriracha (voor het inpakken, glaceren en saus)
- Optioneel: vijgenchutney
Optioneel Zelfgemaakte Rub:
- 3 eetlepels gerookt paprikapoeder
- 3 eetlepels bruine bastersuiker
- 2 eetlepels zwarte peper
- 2 eetlepels zout
- 1 eetlepel mosterdpoeder
- 1 eetlepel chilipoeder
- 2 eetlepels uienpoeder
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- Optioneel: een snufje komijn of cayennepeper
Bereidingswijze:
- Voorbereiding: Verwijder het membraan van de onderkant van de ribs. Smeer de ribs in met mosterd en wrijf vervolgens de rub er goed in. Laat de ribs minstens een uur rusten.
- BBQ Voorbereiding: Verwarm je barbecue tot een constante temperatuur van ongeveer 107°C. Plaats een waterpan in de barbecue en voeg je kersenhout rookhout toe.
- Roken: Rook de ribs voor 2,5 uur, en spray af en toe met een mengsel van appelsap en appelazijn.
- Inpakken: Na 2,5 uur, pak de ribs in butcher paper. Voeg boter, honing, bruine suiker, BBQ saus, een scheutje sriracha en eventueel wat vijgenchutney toe. Let op: houd de BBQ gesloten tijdens het inpakproces om oververhitting te voorkomen.
- Terug op de BBQ: Na het inpakken, leg de ribs terug op de BBQ voor nog eens 1,5 uur. Controleer de gaarheid door:
- Trektest: Lichtjes aan de botten te trekken. Als ze gemakkelijk bewegen, zijn ze klaar.
- Buigtest: Pak de ribs op met een tang; ze moeten buigen en bijna breken.
- Vleestemperatuur: De interne temperatuur moet tussen 90-95°C liggen.
- Glace en Saus: Meng de sappen van het butcher paper met boter, BBQ saus, honing en een royale hoeveelheid sriracha in een pannetje en warm dit mengsel op. Gebruik een deel om de ribs mee te glaceren en serveer de rest als saus.
- Afmaken: Laat de ribs nog 20-30 minuten op de BBQ rusten.
- Serveren: Laat de ribs even rusten en serveer met de sriracha-saus.
Het is cruciaal om de temperatuur van de BBQ te monitoren, vooral tijdens het inpakken of uitpakken. Een plotselinge temperatuurstijging kan inderdaad leiden tot overgaarde ribs, vooral in de laatste stadia van het koken. Met deze aanpassingen en waarschuwingen krijg je ongetwijfeld perfect gegaarde en smaakvolle ribs!
Note: Zoals altijd, houd rekening met de bouw van je barbecue. Het kan zijn dat sommige delen van je ribs meer warmte krijgen dan anderen. Draai ze indien nodig om voor een gelijkmatige garing.

Hoi, dit is een reactie.
Om te beginnen met beheren, bewerken en verwijderen van reacties, ga je naar het Reacties scherm op het dashboard.
Avatars van auteurs komen van Gravatar.
Ik heb precies gedaan wat er stond en ja, ze waren fan-tas-tisch!