BBQ Vlees

Giant Burger

Een hamburger van maar liefst 5 kilo

Een XL Big Green Egg vraagt ook een XL gerecht.

Think Big or go Home

De Big Bastard Burger zoals ik deze hamburger genoemd hebt bestaat uit

  • 2 kilo rundergehakt
  • 4 eieren
  • Paneermeel
  • Kruiden. Ik gebruik hier de kruiden van De Fik Erin nummer 3, deze heeft een mooie verfijnde koffiesmaak die erg pas bij burger vlees.
  • 1,5 kilo Iberico ribfingers gekocht bij the Meatlovers
  • Olie (of mosterd) om ribfingers in te smeren, zodat rub goed plakt
  • Rub voor de ribfingers: mijn mix bestaat uit gerookt paprikapoeder, basterdsuiker, peper, zout, knoflook en uienpoeder
  • 3 Turkse broden
  • 4 grote vleestomaten
  • 1 krop krulsla
  • 1 kilo friet, liefst dikke friet
  • 4 pakken cheddar kaas
  • Sweet Baby Ray bbqsaus voor over de fingers, mag ook je eigen favoriet zijn.
  • Burgersaus Mayonaise (3/4de), ketchup (1/4de), ook weer aangemaakt met paprikapoeder

Verder heb je nodig: Een deegroller, minimaal 1 groot bord en grote snijplank, plasticfolie, pizzaschep en een grote bbq 🙂

Eerst bereiden we de ribfingers:

Bereid je BBQ indirect voor met een kerntemperatuur van 150 Celcius. Voeg hier een stuk appel of kersenhout toe.

Perforeer het vet vd fingers op een aantal plaatsen en smeer de fingers in met olijfolie of mosterd. Doe de rub goed over de fingers, dek deze af en zet in koelkast voor een half uur.

Burgers

Dan gaan we de 2 grote hamburgers maken. Verdeel het gehakt in 2 delen van 1 kilo en voeg per deel 2 eieren toe en een kopje paneermeel. Voeg ook de Koffie kruiden toe en meng het geheel goed door.

Nu gaan wij de grote hamburgers maken. Neem een bord wat iets groter is dan je turks broden en leg hier plasticfolie overheen. Maak hierop je eerste burger, gewoon duwen, lekker met je blote klauwen in het vlees. Je bent toch een vent of niet dan. Het wordt een wat plattere burger zodat deze later nog eenvoudig om te draaien is. Ik heb vanwege deze reden gekozen voor 2 dunnere stukken ipv 1 dikke. (later bleek dit een goede keuze)

Om ze later makkelijk op de bbq te krijgen laat ik ze even opstijven in de vriezer.

Ribfingers

Ok we gaan de Iberico Ribfingers klaarmaken. Als je Kamado op 120C is en lekker rooks kan je de fingers op het rooster leggen. Ik vind het toch altijd prettig om de dunnere iets meer naar het midden te leggen dan de dikkere fingers. zo vlak bij de rand van de convegtor is het toch het heetst. Zo gaart alles een beetje gelijk.

Op 120 graden duur het ongeveer 1 uur. (Ik spray ze na een half uur en uurtje even in met appelsap en azijn mix, maar dit is optioneel) Je weet als ze gaar zijn als je er met een satéprikker als boter doorheen kan prikken.

Verhoog de temperatuur naar 175 graden waardoor de fingers wat krokanter worden. Na een half uur op 175 zijn de fingers klaar. Maar doe dit vooral op gevoel, als je met een prikker erdoorheen gaat als boter weet je het zeker. Bewaar de ribfingers in folie. 1 snoepen mag zeker!

Bereid de burgersaus door de mayo, ketchup en gerooktpaprika poeder te mixen.

Kaas

Leg de kaasplakjes naast elkaar met folie erover en ga hier met een deegroller overheen. Hierdoor gaan de plakken aan elkaar zitten en heb je 1 grote handige kaasplak. Het is niet ideaal, maar dergelijke grote kaas heb ik nog niet gezien. Als je een slimmere manier denkt te weten laat dit dan hieronder even weten! Laat het plastic of bakpapier wel zitten. Dat is later makkelijker op het vlees te leggen. Kijk even hoeveel je nodig hebt. Zie ook de foto hieronder.

Turks Brood

De turkse broden heb ik als volgt gesneden. voor de bodem heb ik alleen de onderkant afgesneden. Dit wordt de onderkant. Voor de middelste heb ik een iets grotere laag brood afgesneden. Ik gebruik wel ook de onderkant van het brood. Voor het bovenste gedeelte is het precies andersom en snijd ik de onderkant van een brood af. Omdat turkse broden nogal dun zijn heb je dus meer broden nodig voor het beste resultaat.

Burgers Bakken

Belangrijk tijdens bakken: Let op dat je de bbq veel open hebt en dus het vuur echt omhoog gaat. Als je heel veel kolen hebt en de onderkant ook open gaat de temperatuur dalijk enorm snel stijgen bij het omdraaien… Dus doe de schuiven onderin maar bijna dicht als je bezig bent. boven gewoon half open.

Maar goed nu de burgers bakken. Dit vond ik het meest spannend. Hoe ga je een 30 cm grote burger flippen. Ik heb de bbq op direct staan. De burgers zijn door het licht invriezen mooi een beejte opgestijfd en veel beter handbaar. Haal het plastic eraf en schuif de eerste Burger van de pizzaschep, of ronde snijplank de grill op.. doe de bbq snel dicht maar blijf er wel bij. Ze zijn dun en ze liggen direct en het gaat snel. Geloof mij. Had ik al gezegd dat je erbij moet blijven?

OMDRAAIEN: De pizzaschep is hiervoor onmisbaar. Wacht wel totdat de burger echt niet vastplakt. schuif de pizzaschep MET handschoenen onder de burger. Til het vlees eraf en doe er een bord, of ronde snijplank over. Belangrijk is dat deze uiteraard groter dan de burger zelf is. flip het allemaal om en schuif vervolgens weer op het rooster. (Het kan zijn dat dit lastig gaat ik heb de burger een duwtje moeten geven met mijn hand de tweede keer. ook de rookontwikkeling werd enorm. Wel spectaculair voor foto’s maar stond echt te janken.)

Als het vlees klaar is, smeer dan de broden nog even in met olie en bak deze even een beetje op. Leg apart. BLIJF ERBIJ!

Afwerking

Laat de bbq afkoelen en bereid hem voor op indirect. Op een kamado gaat dit makkelijker dan op een Weber vermoed ik. Je zou op een weber ook maar 1 kant met kolen kunnen doen. Maar je hebt wel een groot oppervlak nodig. (wil best met je meedenken als iemand dit van plan is, stuur mij dan een berichtje). Ik heb hiervoor de Eggspander XL klaargezet en kan hiermee dalijk alles tegelijk opwarmen, IdeaalZet de friteuse aan voor de patat, en leg de burger op elkaar met het kaas erop. Zet de Ribfigers erbij en laat alles op temperatuur komen. Als de kaas gesmolten is, gooi je de patat er pas in.

Opbouwen

  1. Zet alles klaar en begin met bouwen. Mijn volgorde is alsvolgt geweest:
    • Brood
    • Burger mayo-ketchup saus
    • 2 Burgers met gesmolten kaas
    • Slablaadjes, voor het oog wat over de rand
    • Tomaat, ook wat over de rand doen
    • Middenbrood
    • Patat (let op heet als het meteen uit de friteuse komt)
    • Ribfingers
    • Bbq saus
    • Sla laag 2

Broodje bovenop en klaar is de Mega Burger!

Ik vond het super leuk om te doen en het is ook nog eens een gruwelijk lekkere maaltijd die met 6 man nog niet op krijgt! Je serveert meteen een vol bord met patat, burgervlees, sla en heerlijke ribfingers. De combinatie was super !

Mijn vriendin Isabelle Hattink heeft geholpen met de foto’s maken waardoor het verhaal echt leuk tot stand komt vind ik zelf. Hieronder nog een paar laatste mooie shots want het feestmaal. Morgen weer?


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *